Wedstrijd Rubens

TITEL: ‘Wervelende koningen – next generation’

Beweging in beeld, dans, doeken zijn terugkerende thema’s in mijn foto’s. Nochtans zie ik mezelf eerder als een ‘beeldmaker’ dan als een fotograaf.

In het schilderij van Rubens ‘De aanbidding door de koningen’ zag ik vooral de mantels van de koningen als wervelende doeken rond een centraal nieuw levenslicht, in de kleuren rood, groen en wit. Deze kleuren staan voor mij voor ‘kerstmis’, waarover het tafereel uiteindelijk gaat.

Deze keer creëerde ik het beeld echter niet met mijn fototoestel maar maakte ik gebruik van het nieuwe medium ‘artificiële intelligentie’, waarmee mijn partner mij liet kennismaken.

Het is te voorzien dat dit nieuwe medium zal leiden tot dezelfde discussies/controverses (die ik eerlijk gezegd ook zelf heb) als bij de evolutie van de schilderkunst naar de fotografie, van de analoge fotografie naar de digitale fotografie. Met de grote vragen: is dit nog kunst, als iedereen het kan?

Ik kan alleen maar zeggen: naast de ‘Lucky shots’  levert dit medium ook niet altijd interessante beelden op. Net als bij fotografie is het zoeken, oog hebben voor het beeld met potentie waarop verder gewerkt kan worden, om te komen tot het beeld dat je aanspreekt en uitdrukt wat je wilt tot uitdrukking brengen.